Vaak is het zo dat we bij het erkennen van de heiligheid van het leven van mens en dier, alsmede het respect wat we daar dan voor op kunnen brengen, nogal eens voorbij gaan aan het wetenschappelijk vastgestelde feit dat planten ook leven, waarbij het dan een veel voorkomend en totaal verkeerd en inmiddels achterhaald idee is om te veronderstellen dat planten per definitie geen gevoel hebben. Uit laboratorium proeven is vaak overduidelijk gebleken dat alle vegetatie wel degelijk respondeert op acties en zelfs gedachten van de mens.
Over de gehele wereld worden experimenten uitgevoerd waarbij elektroden op planten worden gezet. Als men de plant dan beschadigd, blijken de meters schrikbarend uit te slaan. Op een zeker moment sloegen de meters al uit nadat bij een onderzoeker alleen al de gedachte opkwam om eens een vuurtje onder de bladeren te houden! Nog sterker is de gebeurtenis waarbij er zelfs in het geheel geen experimenten werden uitgevoerd, maar de elektroden nog wel waren aangesloten.
Om de een of andere reden draaiden deze volledig dol en men dacht oorspronkelijk aan technische of andere storingen, totdat een van de medewerkers ontdekte dat er buiten rondom het laboratorium de grote grasvelden werden gemaaid! Toen men de man die daar mee bezig was gevraagd had te stoppen, vielen de meters stil! Telkens als hij weer verder ging was er paniek in het plantenpopulatie in het laboratorium.
Uit een en ander blijkt in ieder geval dus duidelijk dat planten ook gevoel hebben en reageren op de gebeurtenissen en emoties in hun omgeving. Daarom is het niet moeilijk om te begrijpen dat zij ook reageren op muziek. Van ruzie in huis, jazz en rockmuziek kunnen ze behoorlijk overstuur te raken. Daarentegen houden ze blijkbaar veel van harmonische klanken, lichte klassieke muziek en New-Age geluiden.
Nieuwe experimenten:
Pratende planten!
Saai en stil in de tuin? Op het veld van de Gandhi-tuin in Rotterdam is het naar we nu ontdekten een drukte van belang. Planten communiceren met elkaar op het moment dat hun oppervlak wordt beschadigd of de leefomstandigheden drastisch worden aangetast.
Wetenschappers hebben dat inzichtelijk gemaakt met het enzym luciferase. Het proces wat vuurvliegjes laat gloeien in het donker. Men heeft dat in een proef toegevoegd aan het DNA van de plant. Daarna kon men het gehele tafereel registreren op de camera.
Men maakte met een mes inkepingen bij een plantje waarna de plant plots het gas methyl-jasmonate uitstootte. Wat toen gebeurde was absoluut verbazingwekkend. Twee plantjes die in dezelfde ruimte stonden van de beschadigde plant, kregen ogenschijnlijk de boodschap dat ze zichzelf moesten beschermen. Dat deden ze door giftige chemicaliën te produceren op de bladeren, als het ware om aanvallers als o.a. insecten af te schrikken.
Verborgen taal
"Het is fascinerend om te beseffen dat planten eigenlijk voortdurend
aan het praten zouden kunnen zijn", aldus professor Iain Stewart.
"Dat ze op een of andere manier voelen wat er gebeurt met de anderen, met een soort verborgen taal. De meeste mensen nemen aan dat planten een passief leven leiden, maar eigenlijk bewegen ze, voelen ze en communiceren ze. Het is bijna alsof ze een soort intelligentie tonen."
Het is nu voor de eerst dat het proces kon worden gefilmd. Wetenschappers zeggen dat het aannemelijk is dat alle planten met elkaar communiceren in een onzichtbare taal waarover we nog niets weten.
Power Of Flowers
Voor Nederlandse ondertiteling: Klik het CC knopje aan, dan de regel “ondertiteling vertalen, beta”, dan de muis op “Afrikaans – Afrikaans” zetten en aanklikken, dan in de lijst met talen naar beneden scrollen naar “Nederlands”, aanklikken en klaar!